Wat te doen bij een teekbeet ?

Indien u een teek op uw huid ontdekt, wordt hij best snel verwijderd. Hoe langer de teek in uw huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt. Deze kans verkleint drastisch wanneer de teek binnen 24 uur na de beet verwijderd wordt. Controleer daarom steeds uw volledige huid (ook de behaarde hoofdhuid ) op teken wanneer u die dag in bos- of natuurgebied bent geweest. Denk eraan dat u ook in uw tuin een teekbeet kan oplopen !

Gebruik geen alcohol, jodium, zeep, olie of andere middelen voordat u de teek verwijdert. Neem een puntige pincet of een tekentangetje. Deze laatste is te koop bij de apotheker of drogist. Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet en trek hem er langzaam uit. Als er een stukje van de kop van de teek in de huid achterblijft, is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf uit, net als bij een splinter. Ontsmet het beetwondje na verwijdering van de teek met ontsmettingsalcohol of jodium.

Houdt de huid rondom de beet één maand in de gaten en let op het ontstaan van een ringvormig letsel met een rode rand en blekere kern. Dit letsel geeft meestal geen jeuk. Indien u dit opmerkt, komt u best op raadpleging om een behandeling met antibiotica ged. 2 weken in te stellen ikv de ziekte van Lyme. Indien dit letsel niet opduikt, is er geen behandeling nodig.

Ga terug naar overzicht