Mazelen inhaalvaccinatie

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) trok in augustus 2018 aan de alarmbel mbt het voorkomen van mazelen in de Europa. In de eerste helft van het jaar werden al meer gevallen geregistreerd bij kinderen en volwassenen dan het jaarlijks aantal mazelengevallen in de voorbije jaren. De WGO vraagt daarom speciale aandacht voor de mazelenvaccinatie. Dit geldt zeker voor mensen die naar landen reizen waar mazelen momenteel circuleert.

Algemeen wordt aangenomen dat personen geboren voor 1970 wellicht mazelen doorgemaakt hebben en dus immuun zijn. Bij deze groep is geen vaccinatie nodig.

Bij personen geboren in of na 1970 die mazelen doorgemaakt hebben moet ook niets gebeuren. Indien dit niet het geval is, moet nagegaan worden of hij/zij gevaccineerd werd en hoeveel dosissen toegediend werden. Wanneer geen vaccinatie gebeurde, is een volledige vaccinatie aanbevolen ( 2 vaccins met een interval van 4 weken ). Indien u vroeger reeds 1 vaccin toegediend kreeg, is slechts een enkele herhaalvaccinatie voldoende.

Wanneer u in aanmerking komt voor deze vaccinaties tegen mazelen of bij twijfel, bespreekt u dit best met uw arts tijdens de raadpleging.

 






 

Ga terug naar overzicht