Nieuwe teststrategie

Vanaf 25 januari 2021 is de teststrategie gewijzigd.  De belangrijkste verschillen zijn dat de isolatieperiode na een positieve test wordt verlengd tot 10 dagen. Alle hoog-risico contacten worden getest. Een eerste test wordt zo snel mogelijk afgenomen, een tweede test ten vroegste op de zevende dag na het laatste hoog-risico contact.

De hoogrisicocontacten moeten niet eerst bij de huisarts langsgaan maar krijgen via de contacttracing een code voor staalname. Indien het hoogrisicocontact plaatsvond in een collectiviteit (bv. scholen of bedrijven), is de coördinerend arts van de collectiviteit verantwoordelijk voor het genereren van deze code.

Patiënten kunnen zelf een afspraak inplannen bij een testcentrum in de buurt, zonder tussenkomst van de huisarts. Dit kan via de reservatietool die bereikbaar is via mijngezondheid.belgie.be

Vanaf 31 december 2020, moeten alle Belgische residenten die terugkeren uit een rode zone (na een verblijf van meer dan 48h), bij aankomst in België onmiddellijk in quarantaine gaan en 2 tests laten afnemen.

Voor een vertrek naar België, moet elke niet-resident (vanaf 12 jaar) die uit een rode zone komt, sinds 25 december 2020 verplicht een negatieve PCR-test voorleggen bij aankomst, afgenomen maximaal 72 uur voor vertrek

Voor meer uitgebreide informatie kunt U hier terecht 

Ga terug naar overzicht